De aardpeer

Een lezeres bericht dat inuline in de aardpeer voor darmkrampen en diarree kan zorgen. Het is een suikerachtig koolhydraat, schrijft ze, dat voor de mens niet verteerbaar is maar voor bepaalde schadelijke bacteriën in de darm wel. Die gaan gezellig voortplanten en dan zijn de poppen aan het dansen.

Ik doe wat onderzoek op internet en leer dat de aardpeer het best rauw gegeten kan worden omdat de inuline bij koken of bakken omgezet in fructose. Ik baal. Ik dacht nu net een aardappelachtige te hebben gevonden die ik wel mocht eten. Ik zie ook dat aardperen winderigheid kunnen veroorzaken. Ik google de glycemische index van rauwe en gebakken aardpeer. Ik kan hem niet vinden. Ik check de glucosemeting die ik na het eten van gebakken aardpeer heb gedaan en zie dat ik 5,9 mmol/L scoorde. Dat is goed. Heel goed. Het is tijd om de proef op de som te nemen.

Ik bak een stel aardperen en giet ze af. Ik leg ze op een bedje van rucola en begin te eten. Na het eten meet ik. 6,9 mmol/L. Dat is goed. Ik ga trainen. Ik schrik van mijn gebrek aan kracht. Na de training meet ik nog eens. 7,3 mmol/L. Nog steeds goed. Intussen ben ik al flink winderig en is mijn buik flink opgezet. Ik voel me belabberd. Ik probeer mezelf wijs te maken dat het bij winderigheid zal blijven en dat ik gewoon even slap ben. Ik wil die aardpeer kunnen eten. Alsjeblieft!

’s Nachts beginnen de krampen en de diarree. Keer op keer moet ik mijn bed uit. Ik moet het onder ogen zien: ja, wat diabetes betreft mag ik lekker aan de aardpeer, maar mijn darmen schreeuwen een duidelijk “nee!” Daar gaat weer iets wat ik lekker vind.

2 Responses to De aardpeer

  1. Paula schreef:

    Misschien inmiddels al bekend maar, koken en de volgende dag bakken verlaagd buikkrampen tot bijna nul.
    Koken zorgt wel dat de inuline wordt omgezet in fructose

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: